Långhårig katter

cat-cat_guide-a_maine_coon_cat_with_a_wonderful_long_coatDet finns många olika utseende idag på katter så det går att hitta något som passar ens egen smak. Idag är det väldigt populärt med långhåriga katter och de kommer både som renrasiga och som huskatter. Det är dock mycket vanligare med långhåriga renrasiga katter, detta för att det krävs lite av en kattägare till en långhårig katt, samt att färre långhåriga katter är utekatter och således kan föröka sig.

Flera olika raser

När man pratar om kattraser som är långhåriga så kommer de i två olika kategorier nämligen långhårig och semi-långhårig. Skillnaden är givetvis kattens pälslängd men även skillnaden mellan underullen och ytterpälsen. Några av de vanligaste långhåriga kattraserna idag är Norsk Skogkatt, Maine Coon och Perser. Det finns fler raser och blandraser med någon av de nämnda raserna.

Pälsvård

Det är lite mer krävande att ha en långhårig katt jämfört med hur det är att ha en kortpälsad katt. När katten har kort päls är lättare borstning och bad vid behov det som i regel krävs. När man har en långhårig katt så behöver de borstas ofta, nästan en gång i veckan för att förhindra att tovor bildas. Man behöver även fler borstar då underullen kan ställa till problem om man inte får bort den på vården. Den långhåriga pälsen tovar lättare och dessa kan behöva klippas om man inte lyckas borsta ut dem. Är det riktigt illa bildas tovorna vid huden och då kan man behöva raka katten. Bad blir också viktigare och behöver göras mer ofta samt att det i regel krävs att man fönar den långa pälsen för att katten ska torka samt att man minskar hårbollar och sjukdomar.

Fällning

Nästan alla katter fäller och pälsen hamnar då överallt. Hur ofta en katt fäller beror på deras levnadsförhållanden, ålder och mycket annat. En korthårig katts fällning skiljer sig från en långhårig katts fällning. Det är ovanligare med enskilda hårstrån från en långhårig katt utan man får större bollar istället.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *