Olika för innekatter och utekatter

93148108-indoor-outdoor-cat-myths-632x475Man kan ha en katt både som innekatt eller som utekatt. Det finns för och nackdelar med båda alternativen. Katter kan trivas både som utekatt och som innekatt och det beror nog mest på hur man bor om det är lämpligt eller inte att ha katten ute. I en miljö med mycket bilar och trafik är det bättre för katten att vara inne då det annars är en väldigt stor risk att den blir överkörd. Bor man lantligt tycker katter om att vara ute och jaga vilket är en naturlig instinkt hos en katt.

Om katten ska vara en innekatt lever den i genomsnitt längre än en utekatt eftersom faror med vilda djur och bilar inte finns. Innekatter är ofta lugna och trygga och riskerar inte på samma sätt som en utekatt att bli smittad av olika sjukdomar. De är ofta väldigt tillgivna och sällskapliga som husdjur och verkar trivas väldigt bra. Den kan ha tendens till att bli överviktig så det är viktigt med fodernivån.

Utekatter blir oftast inte överviktiga då de får naturlig motion, samt att de får utlopp för sin medfödda naturliga instinkt att jaga. Då blir de heller sällan uttråkade på samma sätt som innekatten kan bli och riva i möbler och tapeter osv. De blir dock utsatta för andra risker som att bli påkörda, få sjukdomar eller bli utsatta för andra människors dumheter.

Man ska tänka på att vaccinera sin utekatt för sjukdomar för att förebygga dessa. Det är också viktigt med en id-märkning om den springer bort. En medelväg mellan inne och utekatt kan vara att man går promenader med sele. Det kan fungera mycket bra om katten får lära sig det från att den är liten.

Det man bör tänka på är att ha ett näringsanpassat foder för det skiljer sig åt ganska mycket på hur mycket näring en innekatt behöver jämfört med en utekatt som rör sig betydligt mer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *