Om den mysiga Norska skogskatten

*** Local Caption ***Denna kattras är bland de härligaste som finns. De är kända för att gärna småprata, men brukar trots det inte vara högljudda. Sällskapliga och mycket trevliga och lättsamma att ha hand om, dom passar bra att ha som innekatt om man inte har möjlighet att ha utekatt. Många gillar att vara högt uppe på skåp, hyllor och liknande, därför kan det vara bra att ha ett högt klösträd till dom.

De är semilånghåriga och anpassade för att leva i ett kallt klimat, samt att de har en tjockt underull och långa hårstrån över som är vattenavisande. Trots att de är långhåriga så har dom en lättskött päls som det räcker att borsta ibland. Om man ska bada dem är mer en smaksak då det finns många olika åsikter om detta. Det är otroligt sociala katter som gärna vill vara nära sina ägare och är väldigt sällskapliga. Alla har sin egen personlighet och det är fascinerande att umgås med dem, dessa katter är ofta också väldigt lekfulla och roliga.

Den är godkänd som ras sedan 1978 och är man intresserad av utställning så finns det många möjligheter till detta. Rasen är storvuxen och muskulös och har en lång kropp med bakben som är något högre än frambenen. Huvudformen är lite trekantig. De har stora tofsar på öronen och ögonen är lite snedställda. Utvecklingen är ganska långsam hos dessa katter och det kan dröja flera år innan de når full fysik. De är mycket kärvänliga och tillgivna sina ägare, trivs oftast också med andra katter och även hundar. Hanarna väger mellan 5-10 kg, medan honorna väger mellan 3-6 kg.

Alla möjliga päls och ögonfärger finns hos dessa charmiga djur. De är mycket smidiga och kan till skillnad från andra kattraser klättra med huvudet före nedför ett träd. De är majestätiska till utseendet och är utsedda till Norges nationalras.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *