Vad är en vildkatt

image-bobcatVildkatten hör till kattdjur och förekommer oftast i Europa, Afrika och Asien. Det är av en egen art och hör inte till tamkatten, som är en av de vanligaste sällskapsdjuren. Vildkatten hör inte heller till samma art som den förvildade tamkatten. Det är en vild stamform av den avlade tamkatten. Storleken för vildkatten brukar vara på 40 till 45 cm i kroppslängd och 24 till 37 cm i svanslängd. De största typerna finns i Europa, medan de minsta oftast förekommer i Asien. Utseendet för dem varierar men i Europa är de oftast gråa, gulaktiga med en nästan ljus gul mage och vit hals. Huvudet möts vid nacken och fortsätter längs ryggen vilket skiljer sig från tamkatten som oftast har en längre nacke beroende på ras.

Vildkatterna i Afrika och Asien är oftast enfärgade. Den afrikanska vildkatten, eller falbkatt, brukar också ha ett utseende som liknar tamkatten. Till utseendet liknar den tamkatten mest av alla vildkatter. Den är oftast slankare i kroppen jämfört med den Europeiska vildkatten. Kroppens längd är från 40 till 50 cm, med en svans på cirka 25 cm. Den väger upp till 6 kilo, vilket skiljer sig från europeiska vildkatten som oftast väger 8 kilo. Afrikanska vildkatten förekommer i stora delar av Afrika med en del savannområden samt tropiska regnskogar. Utanför Afrika förekommer den bland annat i Sardinen, Västasien och Sicilien. Områden som halvöken, berg och öken är bland deras habitat.

Beteendet på vildkatten är precis som andra små kattdjur, vilket är att markera sina revir och jaga vid skymning och gryning. De lever på små gnagare, ibland fåglar, groddjur och reptiler samt spindlar. Det händer också att de äter skorpioner, beroende på deras habitat. Vildkatten delas in i ett stort antal underarter och alla forskare är inte ense om vilka arter som är underarter. Generellt sätt delas de i grupperna Afrikanska, Europeiska och Asiatiska vildkatter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *